Műanyag feldolgozás – vákuumformázás

2001-ben kezdte meg működését műanyag feldolgozó, csomagolástechnikai üzemünk. Kezdetben hidegkonyhai tálcák, dobozok, tégelyek, desszertbetétek, display-k gyártásával tettük le névjegyünket, de egyedi termékek csomagolásának tervezését és kivitelezését is vállaltuk.
Tevékenységünk speciális területe volt az egyszer használatos hidegkonyhai tálcák készítése. Egytől,-  tizenkét személyes tálcáig számtalan típust gyártottunk különböző formában, fehér és víztiszta kivitelben. Tudomásunk szerint Európában mi rendelkezünk a legnagyobb formaválasztékkal. Annak érdekében, hogy vezető pozíciónkat megtartsuk, minden évben újabb és újabb modellekkel szélesítettük kínálatunkat.
Választékunk gerincét különböző típuscsaládok adják. Ilyenek például az 1. – 2. – 3. személyes tálcák; a 4. – 6. személyes tálcák a 3. – 5. – 10. személyes NOVA család. Egyedi kivitelben készülnek például a szállodai reggeliző tálcáink,  a 10 és 12  személyes tálcáink, a Pannónia tálcák,  a salátás tálak, stb. A 8 személyes tálcákat kétféle kivitelben gyártjuk; létezik tégla, és ovális forma.
A kínálaton belül különleges helyet foglalnak el a fedeles tálcáink süteményes,- és 8 személyes kivitelűek, amelyek alsó része fedett fehér anyagból készül, fedelük pedig víztiszta.Tálcáink bármelyikét – kívánságra – fehér, ill. víztiszta színben is elkészítjük.
Anyaguk elsősorban étkezési célokra alkalmas, I. osztályú PVC, amely jól bírja a hűtést és a Polisztirollal ellentétben, nem válik törékennyé. Így a tálcák akár évekig eltárolhatók és bár nem ilyen célból készülnek, de speciális esetben számtalanszor felhasználhatók.
Az Unió döntését, miszerint az egyszer használatos műanyag eszközök tiltó listára kerülnek,  megértéssel fogadtuk. Ebben az esetben a közösségi cél előtérbe helyezése abszolút érthető, mi sem szeretnénk, ha hosszútávon az eldobott, nehezen lebomló szemét ellepné a Földet. Ezért a fenti típus-ismertetőt inkább tekintsék érdekességnek, mint aktuális kínálatnak!
Csomagolástechnikai tevékenységünk keretén belül jelentős szereppel bír a  különböző illatszeripari cégek termékeinek elhelyezésére szolgáló bliszterek tervezése, kivitelezése.
A sort a Nívea kezdte, de mára már több francia gyártó  termékeinek karácsonyi- és egyéb alkalmakra történő egyéni és gyűjtő csomagolását végezzük.Természetesen, saját Biogyertyáink export kiszereléséhez is mi készítjük a blisztereket, sőt a bliszterezést is magunk végezzük.  Szerénytelenség nélkül állítható, hogy az elmúlt évek során, a műanyag feldolgozás ezen, speciális szakterületének elismert szakértőivé váltunk. Szívesen szolgálunk tanáccsal és megtiszteltetésnek vesszük, ha beavatnak terveikbe.
A mezőgazdaság részére málnás-, epres-, stb. tálcákat; az építőipar számára pedig szabvány- és különleges méretű szerviz (revíziós) ajtókat gyártunk.
Az eddig széles körben elterjedt fém ajtókkal kapcsolatos kifogások és panaszok vezettek termékeink kifejlesztéséhez. A tervezés és a megvalósítás során építészmérnökök, beruházók, kivitelezők és az ÉMI szakembereinek tapasztalataira és útmutatásaira támaszkodtunk.
Ajtóink az időjárás viszontagságainak, az UV sugárzásnak ellenálló PVC, ill. Polistirol alapanyagból készülnek, szabvány méretekben (15 X 15 cm, 20 x 20 cm, 30 x 30 cm). Kívánságra, ezen ajtókat átlátszó lappal is szállítjuk. Miután - használati értéküknek megfelelően – egyre szélesebb körben vásárolták alaptermékeinket, a felhasználói kör igényeinek megfelelve, nagyobb méretű (35 x 50 cm, 35 x 60 cm) ajtók készítése mellett döntöttünk, egyszersmind megszüntetve ezzel a fennálló hiányt.
Termékeinkre, gyakorlatilag, korlátlan ideig tartó garanciát vállalunk, mivel a fém ajtókat 1 – 1,5 év után megtámadó korrózióval szemben teljesen rezisztensek. A nyitást elősegítő zsanérok Al – Si ötvözetek, a kulcsos zárszerkezetet ötletes, tökéletes zárást biztosító megoldással váltottuk fel. A kereskedelemben beszerezhető, importból származó, alacsony árfekvésű, fröccsöntött műanyag ajtókkal ellentétben (amelyeknél néhány nyitást követően a rögzítő fülek letörnek, s így a beépített ajtók bontásra szorulnak), ajtóinknál 10.000 nyitást - zárást garantálunk, valamint a költséges bontást elkerülendő, biztosítjuk a folyamatos pótalkatrész ellátást.
A fém ajtókkal szemben, további előnyt jelent, hogy ajtóink tapétázhatóak, csempézhetőek, így sokkal diszkrétebben illeszthetők környezetükbe. Alapanyagukból eredően viszonylag könnyűek, így előnyösen építhetők  álmennyezetbe, ahol jól ellenállnak a különböző fény-, hang- és füst hatásoknak.
Kiváló hő-, és hangszigetelésük folytán szélesebb körben használhatók fémből készült társaiknál, nem beszélve arról, hogy a villamos áramot sem vezetik, így elektromos átkötések lefedésére is kiválóan alkalmasak.
Nyílásba helyezésük ragasztóval történik, így beszerelésük a tiplizéssel, csavarozással szemben ötödannyi időt vesz igénybe. Áruk a fém ajtók árának  csupán 70 – 80 %-a.
Természetesen, üzemünkben olyan termékek is készülnek, amelyek kifejlesztésében ugyan nem vettünk részt, de kivitelezésük folytán részesei vagyunk piaci sikerüknek.Ilyenek például az úszómécses, a damil tartó, a tekercstartó, stb., de mi vagyunk a gyártói a világszabadalmaztatott Energiaspirálnak is.
ESD logisztikai tálcák
Az egyszer használatos hidegkonyhai tálcák aránya termékeink között néhány százalékra csökkent, így nem okozott különösebb megrázkódtatást cégünk életében a termékváltás. Annál is inkább, mivel már 2003-tól egyre nagyobb szerepet vállaltunk egyedi logisztikai tálcák készítésében.
Végül vákuumformázó üzemünk ESD alapanyagú logisztikai tálcák gyártására szakosodott. Az elmúlt évek során elsajátítottuk ezen speciális alapanyag megmunkálásának minden apró fortélyát.
Először – mint úttörők – a gyártás megszervezésére helyeztük a hangsúlyt, majd egyre inkább a specializálódás mellett döntöttünk. Ez vonatkozik a saját terveink szerint készült vákuumformázó gépekre, a felhasznált alapanyagra (PS ESD), annak vastagságára (0,6 – 3,0 mm), a tálcák méretére (300 x 400, ill. 400 x 600 mm)... stb.
Kezdetben „külsős” szerszám tervezők és készítők közreműködésére szorultunk, amely rengeteg konfliktust szült: lassította a munkánkat, minőségi- és határidős problémákat generált. Kézenfekvő volt, hogy a továbblépés érdekében saját kézbe vegyünk minden olyan tevékenységet, amely a tálcák gyártásához kötődik.
Elsőként CNC marógépet vásároltunk, majd ezt újabbak követték. Itt jutottunk el arra a pontra, ahol a műanyag feldolgozás mellett,  a fémfeldolgozás is alaptevékenységgé vált a HUNGAROTRADE Kft. életében. Jelenleg saját mérnökeink tervezik a gyártáshoz szükséges vákuumszerszámokat és  saját kollégáink gyártják le azokat.
A ráfordítások meghozták gyümölcsüket. Ma már példátlanul rövid határidővel tudunk komplett rendeléseket (tervezés, vákuumszerszám- és tálcagyártás) teljesíteni. Példaként, ha hétfőn a megrendelő a kezünkbe adja a csomagolni kívánt terméket, vagy annak 3D-s rajzát, akkor keddre elkészül a tálca terve. Jóváhagyás után, csütörtökre legyártásra kerül a vákuumszerszám és pénteken a vevő kezében vannak a minták. Hétfőtől pedig indulhat a sorozatgyártás...
Tapasztalatunk szerint a mai világban egyre inkább felértékelődik a rugalmasság, a komplexitás. Hatalmas előnyt jelent a rövid gyártási határidő, a kisebb sorozatok felvállalása és akár a legkülönlegesebb kívánságok teljesítése is.
Vákuumformázó üzemünk ESD alapanyagú logisztikai tálcák  gyártására szakosodott. Az elmúlt évek során elsajátítottuk ezen speciális alapanyag megmunkálásának minden apró fortélyát.Ma már éves szinten több száz tálcát tervezünk, több száz vákuumszerszámot  készítünk és több százezer tálcát gyártunk.  ESD tálcáinkat  elsősorban autóelektronikai alkatrészeket gyártó cégek számára készítjük, de közvetlenül szállítunk az USA-ba, Mexikóba, Argentínába, Brazíliába és Kínába is. Tálcáink olyan neves autógyárak, mint például Audi, BMW, Porsche, Bugatti, Fiat, Ford, Jaguar, Volvo, WV stb. összeszerelő csarnokaiban segítik a munkát, teszik lehetővé a mikroelektronikai alkatrészek biztonságos szállítását. Állandó (kb. 60 tonnás) alapanyag-készlettel rendelkezünk, így garantálva, hogy alapanyag hiány nem hátráltathatja a gyártást. Minden esetben a vállalt határidőre leszállítjuk a rendelt mennyiséget, sőt, igyekszünk partnereink extra igényeit is kielégíteni. Sürgős esetekben már másnapra elkészítjük a tálcákat. Kollégáink három műszakban dolgoznak, így rugalmasabban tudjuk a megrendeléseket kezelni. Az alapanyagot (104-6 Ohm) Németországból vásároljuk, minőségére garanciát vállalunk.
Alapvetően 0,6; 0,8; 1,3; 1,8; 2,5 és 3 mm vastagságú alapanyagokat használunk tálcáinkhoz a méret, a terhelés és a célfelhasználás függvényében. Amennyiben partnereink  rendelkeznek kész szerszámmal, az a gyártás beindítását meggyorsítja, de vállaljuk új szerszámok tervezését, és gyártását is rövid határidővel. Nagyobb várható darabszám esetén a gyártáshoz szükséges Alu-szerszámot és kivágókést térítésmentesen elkészítjük. Tudvalevő, hogy minden egyes mikroelektronikai alkatrészhez külön–külön kell ESD logisztikai tálcát tervezni. Ezek szerszám- és alapanyag költsége meglehetősen magas és a végleges forma elkészültéig szükséges egyeztetés  miatt hosszadalmas is.
Fentiek kiküszöbölése érdekében, köztes megoldásként, olyan ESD operátori dobozokat, fedeles- és fedél nélküli tálcákat gyártunk, amelyek alapanyaguknál fogva elektrosztatikai védelmet nyújtanak az alkatrészek számára, ugyanakkor az összeszerelés során biztonságos szállítást és tárolást tesznek lehetővé. Fajlagos költségük a tálcák költségének a töredéke és széles körben használhatóak. Természetesen a végtermék szállításánál a speciális tálcákat nem helyettesíthetik, de a munkafolyamatok során nagy segítséget jelentenek.
Gyártmányaink minőségét ISO 9001:2015 irányítási rendszer garantálja, de megrendelőink bármelyike is referenciaként szolgálhat megbízhatóságunk, rugalmasságunk és pontosságunk tekintetében.

Adatkezelési tájékoztató
Érdekmérlegelési teszt